Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

Doç. Dr. Bart Klem Egemen Özlemlerin Gerçekleştirilmesi Konulu bir Konuşma Gerçekleştirdi

Doç. Dr. Bart Klem Egemen Özlemlerin Gerçekleştirilmesi Konulu bir Konuşma Gerçekleştirdi
Yayınlanma Tarihi: 26 Ekim 2022, Çarşamba


Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Kıbrıs Politikalar Merkezi (KPM) ile İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün iş birliğinde “Egemen Özlemlerin Gerçekleştirilmesi: Sri Lanka’da Tamil İsyanı ve Savaş Sonrası Geçişler” konulu seminer düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve DAÜ KPM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen gerçekleştirdi. Prof. Dr. Sözen, seminerin konuşmacısı Doç. Dr. Bart Klem’i katılımcılara tanıttı. Gothenburg Üniversitesi’nde Barış ve Kalkınma Çalışmaları alanında uzman olan Doç. Dr. Klem, konuşmasına, Sri Lanka gibi egemenliğin paylaşıldığı ülkelerde ortaya çıkan sorunlara değinerek başladı.



Doç. Dr. Bart Klem, çözümlenmemiş egemenlik sürtüşmesi durumlarında, aktörlerin bu sorunları çözmek için sözde egemenlik veya fiili egemenlik gibi terimler kullandıklarını vurguladı. Sri Lanka’da onlarca yıldır etnik milliyetçi bir mücadele olduğunu anlatan Doç. Dr. Bart Klem, toplumun bir kısmının, Sinhalese halkından çoğunluğun hakim olduğu üniter bir devlet istediğini, adanın kuzeydoğusunda yaşayan Tamil halkının ise, Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları adı altında ayrı bir Tamil Devleti kurmayı amaçladıklarını belirtti. Doç. Dr. Bart Klem, Sri Lanka davasıyla ilgili olarak, bu ikilemle yüzleşmenin yolunun performatif bir bakış açısı benimsemek olduğunu savundu. Doç. Dr. Bart Klem, 1970’lerde Tamil hareketinin, devletin farklı siyasi ve yasal kurumlarını olması gerekenin tam tersi amaçlar için kullandığından bahsetti. 2000’lerde ise Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları’nın egemenliği taklit ettiklerini, dış egemenliği amaçladıklarını, fakat bu konuda başarısız olduklarını vurguladı. Doç. Dr. Bart Klem, son olarak, Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları’nın, 2009’dan neredeyse bugüne kadar politik şizofreni ile karşı karşıya kaldıklarını ve yaşadıkları çöküşü engelleyemediklerinden bahsetti.

Katılımcıların yoğun alaka gösterdiği konuşmasının devamında gelen sorular üzerine Doç. Dr. Bart Klem, Prof. Dr. Ahmet Sözen’in moderatörlüğünde, Tamil davasından çıkarılması gereken derslerden bahsederken, aynı zamanda, Tamil Davası ve Kıbrıs davası arasındaki paralelliklerden bahsetti.



DAÜ Web Siteleri