Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

DAÜ’de “21’inci Yüzyılda Çin'in Dış Politikası" Konulu Konferans

DAÜ’de “21’inci Yüzyılda Çin
Yayınlanma Tarihi: 26 Mayıs 2022, Perşembe

 

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Politikalar Merkezi (DAÜ KPM) ve DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün iş birliği ile, DAÜ’de “21’inci Yüzyılda Çin’in Dış Politikası” konulu bir seminer gerçekleştirildi. DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve DAÜ KPM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen, açılış konuşmasını yaptıktan sonra Prof. Dr. Çağdaş Üngör’ü katılımcılara tanıtarak sözü ona bıraktı. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Üngör’ün Çin ile ilgili konuların yansıra Türk-Çin ilişkileri üzerine birçok çalışması bulunuyor.

Konuşması sırasında Ukrayna krizi ve sonrasında Çin dış politikasını değerlendiren Prof. Dr. Üngör, özellikle Çin dış politikasının tasarlanması ve yapımı açısından Çin’in “tek ülke iki sistem politikası”nın önemine değindi. Çin dış politikasının temellerini oluşturan ilkelerin başka ülkelerin içişlerine müdahaleci olmamak, yerel yargılarına saygı ve kazan-kazan çözümlerinden oluştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Üngör, Çin’in yarı-sömürge geçmişinin, emperyalizm karşıtlığının ve “Üçüncü Dünya” politikasının etkilerinin Çin’in politikalarında görüldüğünü sözlerine ekledi. Prof. Dr. Üngör günümüz Çin dış politikasında ABD hegemonyasının dengelenmesi, Çin’in ekonomik büyümesine elverişli bir uluslararası ortam yaratılması, Çin’deki statükonun devamı ve sorunlara diplomatik çözüm bulunması gibi hedeflerin öne çıktığını ifade etti.

Prof. Dr. Üngör Çin’in NATO tarafından ve ABD Ulusal Savunma Stratejisi belgesinde tehdit olarak gösterilmesine de işaret ederek, bunun altında yatan nedenler arasında ABD ile Çin arasındaki ticaret rekabeti, iki ülke arasında hamaset politikalarının, Trump döneminin ve pandemi sürecinin yarattığı olumsuzlukların bulunduğunu açıkladı. ABD ile olan rekabetin Rusya’nın Çin için olan önemini artırdığına işaret eden Prof. Dr. Üngör, Çin’in Rusya’nın Ukranya’yı işgal etmesini onaylamadığı halde yaptırım yapmadığına dikkat çekti. Prof. Dr. Üngör gelecek için şimdiden tahmin yürütmenin sağlıklı olmadığını, ancak yine de öne çıkan iyi senaryonun Çin’in uluslararası örgütlere katkı koyan ve ABD’nin gücünü dengeleyen sorumlu bir paydaş olması, olumsuz senaryonun ise Çin’in uluslararası sisteme meydan okuyan, dünyayı ittifaklarla bölen ve komşularına karşı saldırgan bir tehdide dönüşmesi olarak açıkladı.


DAÜ Web Siteleri